15.2.2014

Nyt olen ilmoitellut asiasta ja pyytänyt laittamaan viestiä eteenpäin, joten voin alkaa myös kirjoitella tuntojani. Tämä on niin outoa, olen yhtä terve kuin eilen, tai kuin kesällä, paremmassa kunnossa kuin vuosiin ja kuitenkin ilmeisesti olen kai vakavasti sairas, sairaampi kuin koskaan. 

Itse kyllä tiesin asian viimeistään joululomalla, mutta pitää sitä saada lääkärikin ensin uskomaan, sitten tutkimaan ja sitten kuulla diagnoosi. Tämä terveyskeskushomma on mennyt sellaiseksi, että itse pitää tehdä diagnoosi ja sitten lähes aggressiivisesti puskea se läpi, että saa ne tutkimukset mitä tarvitaan. Ehdin kyllä jo marraskuussa käydä lääkärillä, mutta ei ottanut tosissaan, siksi nyt piti mennä voimallisemmalla kaavalla. Kun sain lääkärin vakuuttuneeksi, ainakin siitä, että heittäydyn hysteeriseksi, jos ei minua uskota, niin otti asiakseen tutkia ja jopa kysellä kaikenmoista. Eipä siinä sitten kauaa kulunutkaan, kun kertoi laittavansa kiireisen lähetteen kirurgian polille, diagnoosia hän ei lähtenyt arvailemaan, mutta katseesta ymmärisin, että nyt hänkin tiesi.

kolonoskopiassa sitten näin kasvaimen omin silmin peräti kolmelta monitorilta, suurennettuna ja vaikuttavana, siinä se möllötti ja näin miten siitä nipisittiin koepaloja. Onneksi ei ollut tuntoa. tämä lääkäri (mies) omasi kaikki tavalliset suomalaisen miehen ihmissuhdetaidot: mitä sitä turhia puhelemaan, riittää kun sanoo asian niinkuin se on. Onneksi minä olen pohjanmaalta ja tämä on tuttua. Hän laukoi seuraavat sanat: ”Teillä on syöpä.” ”Emme vielä tiedä tuleeko ensin sädehoito vai leikkaus.” ” Se on sellaisessa paikassa, että tulee avanne.” Toki tällainen jää mieleen, ei huku tärkeät kohdat liikaan sanatulvaan. Hän viiletti koneelleen kirjoittamaan raporttia viimeisestä löydöstään ja minä ryhdyin lohduttelemaan kahta herttaista sairaanhoitajaa. Minun etuni oli, että vaan tiesin kuin tesinkin asian jo etukäteen, nyt tuli tyly varmistus. Ja hoitajatkin uskoivat, että ei tarvii olla huolissaan, kun en minäkään kerran ole. Otetaan asiat asiana, niinkuin pohjanmaalla tehdään.

Viikon kuluttua siitä makasin magneettitutkimuksissa, näissä putkissa pitää rankasti psyykata, että ei tule ahtaan paikan kammo. Kuvittelin olevani omassa sängyssä, siinäkin makoilen tuntitolkulla samassa asennossa ilman mitään paniikkia, ei tämän pitäisi olla kummempaa, silti piti hengitellä, rukoilla, rauhoittaa itseään ja keskittyä musiikkin. Toin mukanani Nina Åströmin CD:n AVOIN TAIVAS, lauluja Hilja Aaltosen sydämeltä. Parasta minulle tässä tilanteessa.

Kotona ihmettelin, että kerrankin sain ystävällistä ja mukavaa kohtelua, olivat niin myötätuntoisia ja ymmärtäväisiä, ei kiirettä ja hosumista. Sitten välähti, minä olen kävelevä syöpä, josta etsitään etäpesäkkeitä. Hyvä kohtelu ei johtunutkaan minun ihastuttavasta persoonastani vaan aivan muusta. No, mukavaahan on joskus saada tällaisia korvaavia kokemuksia, toisenlaisista voisin kirjoittaa vaikka kirjan.

Viime viikolla kuulin tulokset, suolistossa oleva kasvain ei ole lähettänyt etäpesäkkeitä, on kuitenkin levinnyt imusolmukkeisiin. Keuhkossa näkyy jotain, ei vielä tunnistettu mitä, sitä pitää seurata. Sitten minut vietiin avannehoitajalle juttelemaan ja totuttelemaan tulevaan. Olin kyllä kaiken jo katsellut netistä, joten paljon uutta ei tullut. Eihän tämä vielä todellakaan tunnu todelliselta, kaikki aikanaan.

Ensi viikolla menen onkologiselle keskustelemaan hoitojen aloittamisesta. sitten nähdään mitä on tulossa. Netistä kuitenkin ymmärsin, että luokituksella: A, B, C ja D, minun tapaukseni on C, toiseksi paha siis. Tämä on vähän samanlaista kuin siinä vitsissä, jossa joku hyppäsi pilvenpiirtäjän katolta ja kolmannen kerroksen kohdalla totesi, toistaiseksi kaikki hyvin.

Tähän blogiin päädyin ottamalla esimerkkiä tutulta, joka teki samoin. On mukavampi elää avoimesti ja käsitellä asiaa kaikin mahdollisin tavoin. Mutta, olen siis turvallisella mielellä, minua kannattavat iankaikkiset käsivarret.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s